750 TL Üzeri Ücretsiz Kargo   750 TL Üzeri Ücretsiz Kargo    750 TL Üzeri Ücretsiz Kargo    750 TL Üzeri Ücretsiz Kargo    750 TL Üzeri Ücretsiz Kargo    750 TL Üzeri Ücretsiz Kargo     750 TL Üzeri Ücretsiz Kargo   750 TL Üzeri Ücretsiz Kargo  
Bize Ulaşın
Ravla ürünleri hakkında merak ettiğiniz tüm soru ve öneriler için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İncir Ne Zaman Olur? İncir Nasıl Kurutulur?

İncir, insanoğlunun tükettiği en eski meyvelerden biridir. Binlerce yıllık geçmişe sahip olan bu meyve hem üç kutsal dinin kitaplarında hem de antik dönemin yazarlarının eserlerinde önemli bir yere sahiptir. Heredot’un incir ile ilgili yazmış olduğu metinler, bu meyvenin tarihinin ne kadar eskiye dayandığını da göstermektedir. İçeriğinde bulunan A, B1, B2 ve C vitaminleri sayesinde tam bir sağlık deposu olan incir, mevsiminde yaş olarak tüketilebildiği gibi kurutularak yılın her döneminde de tüketilebilmektedir. 100 gram kuru incir içerisinde 284 kilokalori bulunmaktadır. Ayrıca demir, fosfor ve manganez açısından da incir oldukça zengin bir besin kaynağıdır. 2 adet yaş incir ile bir su bardağı süt aynı oranda kalsiyum barındırmaktadır. İncir tarihsel süreç içerisinde Ege bölgesinde yaygın bir biçimde görülmektedir. Günümüzde de yine incir üretimi açısından bu bölge ön plana çıkmaktadır. Türkiye’de Aydın, en fazla incirin üretildiği ildir. İncir ne zaman olur sorusuna verilebilecek cevap ise makalemizin devamında yer almaktadır.

İncir Hasadı Ne Zaman Yapılır?

Taze incir tüketmeyi sevenlerin en çok merak ettikleri konulardan biri incir ne zaman olur sorusudur. Aslında bu soruya net bir cevap verebilmek ya da kesin bir tarih belirleyebilmek mümkün değildir. Zira hasat edilecek incirin türü ya da yetiştiği bölgenin özellikleri, o yılki iklim durumu gibi özellikler incirin hasat zamanında etkili olabilmektedir. Ancak Türkiye’de erken hasat ve normal hasat olmak üzere iki farklı dönemden söz etmek mümkündür. Haziran ayının ilk iki haftası, erken hasat dönemidir. Bu dönemde toplanan incirler hem besin değeri hem de pazar değeri bakımından değerlidir. İncir ne zaman olur sorusuna verilebilecek ikinci cevap ise ağustos ayının başlarıdır. Bu dönem aslında normal hasat dönemidir. Kalite açısından erken hasat ürünleri ile çok büyük bir farkı olmasa da piyasaya arzın yüksek olmasından dolayı pazar değeri daha düşüktür. Ayrıca kurutmak için de normal hasatta elde edilen incirler tercih edilmektedir.

İlginizi Çekebilir: Sağlıklı Zeytinyağı Nasıl Elde Edilir, Nasıl Sınıflandırılır?

İncir Kurutma Yöntemleri

İncir Kurutma Yöntemleri

Daha önce de belirtildiği gibi incir mevsiminde yaş halde tüketilebileceği gibi, kurutularak tüketme olanağına da sahip olan bir yiyecektir. Evde kendi incirini kurutmak isteyenler incir nasıl kurutulur sorusuna odaklanmaktadır. Kuru incir elde edebilmek için başvurulan 2 yöntem bulunmaktadır. Bunlardan biri doğal güneşte kurutma yöntemidir. Daha doğal olması ve lezzet kaybı yaşatmaması bakımından bu yöntem sık tercih edilmektedir. Öncelikle incirlerin temizce yıkanması gereklidir. Yıkanan incirlerde su kalmaması için kâğıt havlu ile iyice sularının çekilmesine özen gösterilmelidir. Sonrasında da bu incirler, alttan hava alabilen bir kaba yerleştirilmelidir. Eğer bu olanak yoksa tepsi kullanılması da mümkündür. Tepsiye dizilen incirlerin üzerin ince bir tül ile kapatılır ve güneşe bırakılır. Günde 2-3 defa incirlerin kontrol edilmesi ve çevrilmesi gereklidir. Bu şekilde 1 hafta içerisinde incirler tamamen kurumaktadır. Kurutulmak istenilen incirin nemli kalmamasına dikkat edilmelidir. Zira nemli kalan incirin kurtlanması kaçınılmazdır.

İlginizi Çekebilir: Zeytinyağı Kullanımı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

İncir Hasadı Ne Zaman Yapılır

İncir nasıl kurutulur sorusuna verilebilecek bir diğer yanıt ise fırında kurutma yöntemidir. Ancak bu yöntemin incirin içinde bulunan besin değerlerinin azalmasına yol açtığına dair bir dizi iddialar da mevcuttur. Bu yönteme ancak güneşte incir kurutma olanağının bulunmadığı durumlarda başvurulması gereklidir. Fırında incir kurutmak için de incirlerin bir tepsiye dizilmesi gereklidir. Daha sonra 43-45 derece arasındaki sıcaklığa alınmış fırına bu tepsi yerleştirilmelidir. Fırında incir kurutma işlemi yaklaşık 12-16 saat arasında tamamlanmaktadır. Bu süre zarfında her saat başında incirlerin kontrol edilmesi ve çevrilmesi önemlidir. Burada dikkat edilmesi gereken, incirin tamamen kuru hale gelerek içerisindeki faydalı organizmaların yok olmaması ve nemli de kalmamasıdır. Her iki durumun ortasında bir kurutma derecesi elde etmeye özen gösterilmelidir.

İncirin kuruduğunun anlaşılabilmesi için baş parmak ile işaret parmağının arasına alınarak sıkılması gereklidir. Bu durumda eğer incirden su çıkmıyorsa ya da incir ezilmiyorsa kuruduğunu söylemek mümkündür. Eğer incir eziliyorsa ve içerisinde bulunan tohumlu yapı ortaya çıkıyorsa o halde kurutma işleminin devam etmesi gereklidir. Kurutulan incirlerin saklanması için 1 tatlı kaşığı nişasta ile karıştırılması tavsiye edilmektedir. Bu sayede incirlerin birbirlerine yapışmalarının ve şekerlenmelerinin önüne geçme olanağı bulunmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Zeytinyağının Tarihçesi, Zeytinyağı Yapımı ve Zeytinyağı Çeşitleri

İncir nasıl kurutulur

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Shopping Cart